Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

Co z ní bude, až bude dospělá, a jaký vztah si s ní dokážu jako táta vybudovat. Tak tohle jsem si mohl dovolit, dokud byla maličká opravdu maličká, dokud její motorické schopnosti byly na úrovni ryby plácající se v blátě. Neběhala, nechodila, nepadala a dokonce ani nelezla. Obrat ze zad na břicho byl výkon hodný olympionika – a také jsme ho tak oslavovali, skoro jako když kluci s hokejkama přepisovali dějiny a otevírali zlatou bránu, jen na náměstí s námi nikdo nevyrazil, ani vlajku na zpětné zrcátko nepřipevnil.

Dneska už nás plně zaměstnává svými pády, svým „tati, mami, podejte mi tohle, poďte mi s tim pomoct, poďte si hrát“. A když večer usíná, hypnotizuji jí pohledem a u toho si usilovně opakuji jedinou prostou myšlenku: „Usni, usni, už si chci jít na chvíli lehnout na gauč, pak chvíli pracovat a upadnout do kómatu.“ A když už se mi u toho vkrade do hlavy nějaká kloudnější představa s výhledem do budoucna, jde o představu mého rozespalého pohledu na mobil, který ukazuje 5.50 druhý den ráno, zatímco mi vedle do ucha maličká říká po dvacáté třetí: „Táto, cu jít vedle, už necu spát.“     

Včera jsem byl ale po dlouhé době k úvahám o budoucnosti maličké přinucen poněkud násilně při jízdě vlakem do Německa. Byla to má typická víkendová cesta na zápas, při které jsem nabalený v několika svršcích, mám na hlavě kulicha a snažím se z posledních sil ze sebe ještě nějak dostat dvě poslední kila, o která musím být večer na vážení lehčí. V Plzni jsem přestoupil na vlak do Železné Rudy, usadil se v chladném vagónu Českých drah, které si svůj standard moderního cestování v zaflusaném vlaku s průvodčím příjemným srovnatelně snad jen s prodavačkami v českých obchoďácích obdivuhodně drží už deset let, co s nimi tyhle cesty podnikám.

A na vedlejší sedačce se rozvalovala ona. Má vytěsněná představa o pubertální fázi života mé maličké, noční můra, při které se budím se zimnicí, záchvatem úzkosti a přesvědčením, že svět se žene do záhuby.

Odhadem patnáctiletá, možná šestnáctiletá mladá slečna, s kelímkem kávy v ruce a mobilem u ucha. Jeli jsme společně asi hodinu, během které si její mobilní operátor zas o něco přilepšil a na vyúčtování jí připsal 60 minut volání. 60 minut, během kterých se mi naskytl výhled do světa mladé pubertální dívky, o který jsem v nejmenším nestál, protože ve mně vyvolal hluboko zakopané myšlenky na neodvratnou pubertu mé dcery.

„No do prdele, Káji, já si nic nepamatuju ty vole. Teď sem na cestě za rodičema, máti mi od osmi hodin volá, ať nezapomenu tohle, támhleto, šaty ty vole a jiný píčoviny. Ty krávo dyť já byla v osm ještě v lihu! Ty krávo dyť já ještě pořád sem v lihu!“

Zřejmě budoucí veterinářka, soudě dle užívaného výraziva, začala kamarádce barvitě popisovat včerejší jízdu nočními kluby v Plzni.

„Ty vole já si nepamatuju asi tři hodiny. To je děsný, jak sem se zkalila… Cože? Já že sem všechny zvala na zlatý tequily? Tak proto nemám ani korunu v peněžence. Dyť já neměla ani na vlak!“

Líčila slečna svou nepříjemnou finanční situaci z rána, kterou jí pomohl vyřešit kamarád, co u ní v noci našel azyl, což zjistila až po probuzení, kdy jí vylekalo funění za jejími zády.

„Hele von má přítelkyni, tak to hlavně nikomu neříkej. Jako my nic nedělali, akorát se poblil v kuchyni. Ale znáš Terku s Andreou, to by byly zase drby, ty krávo!“

Následovalo hluboké filozofické zamyšlení nad tím, jestli by přece jen nestálo za to si v těch 15 nebo 16 letech dát už konečně od démona alkoholu pauzu. Trochu se sebrat, pár dnů nebo nedej bože týdnů abstinovat.

„Hele ale Káji, jinak sem žádný kraviny nevyváděla ne? Chovala sem se slušně, že jo?“ Položila náhle slečna své kamarádce otázku, na kterou doufala, že dostane zápornou odpověď a konečně se dozví, kdo jí udělal toho cucáka na krku.

Nedozvěděla, což si sám pro sebe vysvětluji tím, že Kája taky nebyla v noci celou dobu tak úplně při všech smyslech a samotnou jí více pálila otázka, proč domů přišla bez podprsenky.

„No hele bylo to přísný. Snad to nějak dneska přežiju s našima, aby nic nepoznali. Ale hele večer bysme mohly zajít na dvě deci, co? Jen na chvíli. Tak jo, čus!“

Nevěděl jsem, jestli se mi náhle motá hlava z hladu a žízně, nebo z představy, jak za mnou za 11  nebo 12 let maličká pojede na víkend po propité noci a cestou povede podobně osvícené diskuze s kámoškou.

Vyhledání a vytočení dalšího telefonního čísla proběhlo tak rychle, jako se přezouvají pneumatiky a doplňuje palivo v boxech formule 1.

„No čau Adél! Hele jak sem včera říkala, že se mi nikam nechce, že jedu ráno domů. Tak nakonec mě vytáhli kámoši z ročníku na nějakou narozeninovou oslavu. Řekla sem, že na jedno zajdu, ale že opít se nechci, že jedu ráno domů. No a co myslíš, ožrala sem se jako prase ty krávo…“

Ach, maličká moje…   

Autor: Petr Vurbs | neděle 11.10.2015 11:10 | karma článku: 18,99 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Něco tu mrdí

Život jsou kompromisy, politika je umění kompromisu, manželství jsou kompromisy, láska jsou kompromisy... Je to takové oblíbené rčení, které ve své podstatě jen vyjadřuje, že na světě není člověk sám, že mezi lidmi jsou nějaké vztahy, a když se vzájemně nemají vzít rovnou kyjem po hlavě, je zapotřebí diskuze a respektování nejen vlastních potřeb a tužeb, ale také zájmů těch ostatních. Tak, tím bych úvodní okénko do filozofie vztahů prohlásil za ukončené a přešel k věci.

10.8.2014 v 12:13 | Karma: 17,68 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik