Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z(a)tracený příbalový leták

Nejspíš nám ho zapomněli přibalit s sebou cestou z porodnice. Nedovedu si totiž představit, že by něco takového dávali bez manuálu. Tohle není jako ztratit návod od stolku nebo rozkládacího gauče z obchodního domu IKEA. S tím jejich imbusem a dvaceti šroubky to vždycky nějak dáte dohromady a za více či méně hodin sedíte, ležíte. Ale nedat nám manuál nebo alespoň stručný obrázkový návod k tomu zrzavému uzlíčku, z kterého je nyní už více jak dvouletá slečna, bylo podle mě krajně nezodpovědné. 

Dobře jsem si to uvědomil zrovna dnes, kdy po dvou týdnech bez jediné hodiny hlídání od kohokoliv (jesle nepočítám, alespoň pár hodin v týdnu na klidnou práci) nám to maličká celé ještě okořenila tím, že v noci od půl dvanácté do půl druhé „měla den“ a ráno stejně vstala v půl šesté. Při odchodu do jesliček pak na mě, ležícího po třech přerušovaných hodinách spánku polomrtvého na gauči s vidinou nabitého pracovního dne před sebou, pokřikovala: „Zavři oči a pinkej, já pídu!“  

Jak jsem tak toho sobeckého a na okolí se neohlížejícího zrzavého tyrana kolem jedné hodiny ráno hladil po vláskách a hypnotizoval ho, aby konečně zavřel oči a spal (a intenzivně mu to šeptal, z čehož si k mé radosti hodně odnesl), představoval jsem si v onom deliriu podobném stavu, jak by asi takový stručný „příbalový leták“ k naší maličké vypadal:

 

Mimino

typ žena

prototyp zrzka

      
1. Bezpečnostní pokyny:

1.1
V pohotovostním režimu v žádném případě neponechávejte bez dozoru. Nečiňte tak nejlépe ani ve spánkovém režimu.

1.2
Nevystavujte extrémnímu chladu ani teplu.

1.3
Vzhledem k prototypu „zrzka“ nevystavujte ani slunečnímu záření, které neblaze působí na její povrch.

1.4
Neponechávejte delší dobu bez ochranného návleku na zadní části, hrozí rozsáhlé znečištění interiéru vašeho bytu včetně jeho vybavení.

 

2. Začínáme:    

2.1
Otrlejší uživatelé sami odstřihávají původní napájení ihned po ukončení výrobního procesu, pro ty méně otrlé vše zajistí náš personál.  

2.2
Do sítě v žádném případě nezapojujte.

2.3
Napájení se v prvních měsících doporučuje uskutečňovat z vlastních zdrojů, pokud jsou pro to tedy podmínky. Tento typ napájení má pozitivní vliv na chod a funkčnost, stejně jako na ekonomickou stránku provozu.

2.4
Přechod z pohotovostního do spánkového režimu bývá v prvních měsících (a) velmi častý a (b) bez komplikací. V případě, že tomu tak není, nezbývá než obrátit se s případnou reklamací na výrobce. Efekt takové reklamace je ale minimální, spíše nulový.

 

3. Ovládání:

3.1
Velmi problematické, ani u tohoto prototypu z 21. století zatím není dořešené. Odborníky i laiky je pokládáno za jednu z největších nevýhod, na upgrade se zatím marně čeká.

3.2
Ze zkušeností jiných uživatelů vyplývá několik doporučení:

3.2.1 Zvýšený hlas, hrozby a výhrůžky mají téměř nulový efekt. Při častém opakování navíc hrozí nebezpečí „zaseknutí se“.

3.2.2 Hrubá síla nefunguje vůbec a její užití nedoporučují odborníci ani běžní uživatelé (i když zde se najdou výjimky).

3.2.3 Odborníci doporučují používat rozum, zachovat chladnou hlavu, klidný hlas a trpělivost. Běžní uživatelé k tomu dodávají: Nefunguje stejně jako hrubá síla.

 

4. Pro pokročilé:

4.1 
Po cca roce provozu se výrazně navyšuje výkon i výdrž. Doba setrvání v pohotovostním režimu se navyšuje až na 7 hodin, v některých výjimečných (a velmi nepříjemných) případech dokonce na 12, což již znamená celodenní provoz.

4.2
Platí, že údržba je se zvyšující se dobou provozu ekonomicky náročnější a náročnější. Dle některých názorů toto pravidlo platí po celou dobu provozu.

4.3  
Při údržbě je potřeba počítat s několika základními body:

4.3.1 Doplňování tekutin a látek, které zabraňují nenadálému zásahu do provozu. Toto je prováděno většinou injekční stříkačkou a to rukou odborníka. Cena se pohybuje v řádech stovek, ale i tisíců korun.  

4.3.2 Běžné servisní prohlídky, na které budete dopředu přihlášeni. Počítat je také potřeba se servisním poplatkem 30 Kč.

4.3.3 Klasické letní a zimní přezutí, opět platí, že s přibývajícími roky přibývá také cena obutí. Do té se postupně promítají sezónní trendy a móda, což cenu přezutí může až zněkolikanásobit.   

4.3.4 Po několika letech provozu se začíná objevovat také „nutnost“ řady desénových doplňků, kde funkčnost ustupuje do pozadí. Opět ekonomicky náročné.

 

5. Závěrečné upozornění:

Vyznačuje se vysokou mírou návykovosti. Doslova platí, že život bez ní si již nebudete umět představit, a všechny ty drobné mouchy, které má zatím i ten nejmodernější prototyp, dokážete přehlédnout a překonat.

Na výrobek se nevztahuje zákonná záruční lhůta.   

Autor: Petr Vurbs | pondělí 5.5.2014 14:35 | karma článku: 20,71 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik