Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovník dvouleté slečny aneb Na prahu puberty

Ve věku dvou let a jednoho měsíce se začíná maličká pomalu rozpovídávat. Slovní zásobu už má poměrně bohatou, díky jesličkám s anglicky mluvícími učiteli v ní navíc figuruje pár anglických výrazů jako „bunny, sun, bear…“ Tím se sice rapidně přiblížila mé slovní zásobě v angličtině, trochu to ale ztěžuje komunikaci s babičkami, protože když maličká večer prohlásí, že „sun spinká“, nebo že si přeje jít spát do postýlky s (plyšovým) bunnym, nejsou zrovna naladěni na stejné vlně. Kromě toho, že je začínající spojování slov do vět poměrně roztomilou záležitostí, vkrádají se ale do slovníku našeho sluníčka také výrazy, ze kterých máme radost o poznání menší, nebo které působí trochu skandálně, i když tak nejsou myšleny. Tady je pár těch, které nás v poslední době rozesmály, uvedly do rozpaků či šokovaly.              

Nesahej!

Jak roztomilá byla, když jen ležela nebo válela sudy, nemluvila a nevinně se culila! Když to na ní přijde, ty tam jsou tyhle dojemné vzpomínky na nemluvně a přichází dáma, nedůtklivá a plácající kolem sebe rukama, když jí pohladím po vláskách. Jako když Blažena ve „Slunce seno“ říká „Hele nešahej, soukromej majetek!“ Tváří a kroutí se u toho skoro stejně. A ne, tohle rozhodně nemohla pochytit doma od Lucky!  

Saka páce

Sakra práce. Tohle nedávno maličká s patřičným důrazem pronesla ve chvíli, kdy se jí příliš nedařilo při přebalování její panenky. Skoro bych přísahal, že takové slovní spojení doma nemohla pochytit, ačkoli já slovo „sakra“ používám a ještě jsem se jej před ní nenaučil úplně odbourat, ale s výrazem „práce“ ho nespojuji. A Lucka něco takového určitě také nepronáší, její oblíbená slovní spojení, která jí občas v přítomnosti maličké ujedou (dobře, mně také), jsou založena na spojení směrovací předložky „do“ s různými eufemisticky pojmenovanými částmi lidského těla. Ale to se stává asi tak často, jako spí déle jak do sedmi, tedy opravdu velmi zřídka.       

Píště

V dospělácké řeči vyslovováno „příště“. Maličká toto slovo používá vždy, když jí o něčem řekneme, že už ne, teď ne, jindy nebo zase za týden. Význam slova „píště“ je ovšem u maličké „za 10 vteřin“, takže se zde logicky názorově rozcházíme, což někdy končí slzami, jindy uraženým zabouchnutím se v ložnici.

Tááto… Něcoo… Letadlooo…

Jo, tak tohle nejen že nemá ze své hlavičky, ale i to skutečně pochytila doma. Dokonce jí to cíleně naučila Lucka, aby zdvojnásobila svůj tlak na mě ohledně letní dovolené u moře. A podařilo se jí to asi lépe, než plánovala. Maličká mě ráno co ráno touto křičenou formulkou trýzní (většinou to zahájí skokem na mou hlavu, když ten den poprvé otevírám oči), a dokonce si ji sama doplňuje o další slova, která pochopila, že k ní patří. „Táááto… mořeee… balóóón… plavky…“ Shodli jsme se s Luckou na jednom dítěti, ale jestli to takhle bude pokračovat, jeden mužský do rodiny by se asi ještě hodil. 

Šoust

Toust, bez jakéhokoliv sexuálního podtextu. Když jí ale poprvé „šoust“ vypadl z pusy, mně v šoku vypadl z pusy toust, který jsem zrovna jedl, díky čemuž jsem pochopil, co měla na srdci.  

Prd

Tady maličká exceluje. Má precizní způsob vyslovování, všechna tři písmenka zaznívají ve správném pořadí a s patřičným důrazem na každé z nich. A navíc maličká přesně chápe význam tohoto slovíčka a vždy při jeho naplnění se jím k této akci hlasitě hlásí. U pokladny v obchodě, v šatně v jesličkách i při čekání ve frontě v lékárně.  

omiň

Asi nejtišeji vyslovované slovíčko s repertoáru naší maličké. Normálně by znělo „promiň“ a náš prcek jej říká několikrát za den vždy, když nejprve dostane záchvat vzteku, plácá kolem sebe a křičí, následně odpochoduje (nebo je odnesena) do ložnice, tam chvíli křičí, co jí hlasivky a naše nervy dovolí a pak přijde e smířlivým výrazem v tváři. Pohladí nás, a co nejtišeji to jde, řekne „omiň“. A člověk se na ní nemůže dál zlobit. Tedy alespoň další dvě minuty, než vezme můj mobil a už prakticky za chůze směrem do ložnice jím vrhá o zem…     

Autor: Petr Vurbs | sobota 12.4.2014 16:03 | karma článku: 19,76 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik