Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pod pěti kruhy

Maličká napochodovala do bytu suverénním stylem několikanásobné olympijské vítězky a směrem ke mně, sedícímu na gauči s laptopem, prohodila ledabylé„Čau!“.Na sobě sukýnku, vestu, ve vlasech udělané dva culíky a nasázené sponky, v jedné ruce panenku a v druhé brýle, které dostala před dvěma dny a ještě je neodložila (první den dokonce ani v sedm večer cestou z obchodu domů). U pasu jí pak visela pod rukou provlečená kabelka, kterou neodložila dokonce už pár týdnů, předevčírem ani na spaní po obědě… Její„Čau!“znělo jako„Nazdar fotr!“a já se nemohl ubránit smíchu. Za pár let to ztratí kouzlo a ještě o trochu později budu mít asi nutkání jí odpovědět pohlavkem. A za dalších pár let už bude rovnou používat tu druhou, otevřenější variantu, ale to už zas nejspíš stejně nebudu schopen zvednout ruku. 

Vrátila se z jesliček a jako vždy v tu dobu měla vynikající náladu, která se jí postupně odpoledne změní v ukňouranost, vztekání a záchvaty srdceryvného pláče, aby po osmé usnula vysílená s palcem v puse. Prostě to tak teď má. Všude jinde je hodná, nevzteká se, všichni ji chválí, jen s námi je to asi k nevydržení nebo co. Tu ponorku nám vrací vstáváním v pět, což pak v klidu po obědě dospí v jesličkách, zatímco my máme konečně čas na práci… Ale to jsem odbočil.

Vrátila se z jesliček, plna dobré nálady a na krku pověšenou cedulku s nápisem: ÚČASTNÍK OLYMPIJSKÝCH HER. A pod ním olympijské kruhy.

Vzpomněl jsem si, že na webu jesliček byla na tyto dny hlášena dětská zimní olympiáda, čemuž jsme se s Luckou smáli, protože jsme si naši maličkou nějak neuměli v žádné myslitelné disciplíně představit. Zatím si vyzkoušela jen jízdu na bobech u nás za barákem, a pravda, trénovala i na zahraniční dráze v Tatrách za hotelem (den před Štědrým dnem, pak roztál sníh). Vlastně se spíš zaměřuje na letní sporty. Když to na ni přijde, je schopná za křiku „běži, běži, tááto!“ i docela dlouho (rozuměj cca 20 vteřin) souvisle běžet. Mnohem déle vydrží sledovat svět z koňského hřbetu, tedy sedíce mi za krkem. Obstojně již ovládá povzbuzování koně plácáním po hlavě a kopáním „do slabin“, čas od času dokonce zvolá „hijéé“… Po jedné takové několikaminutové projížďce jsem většinou zralej na utracení.

Vlastně to spíš zatím vidím na tanec, protože ten u nás jednoznačně vede. Od šesti hodin od rána nám v obýváku hrají ty největší pecky jako „Cib, cib, cibulenka, mak, mak, makulenka“ nebo „Vzhůru, ruce vzhůru“ od Dády Patrasové v nejlepších letech a formě. A maličká už od šesti hodin od rána vyžaduje sukýnku či šaty, ve kterých pak tančí podle toho, co Dáda nebo jiná hvězda dětského showbyznysu na obrazovce zrovna předvádí. A u toho všeho má přes rameno kabelku, v ní sponky…

 

Hrdě mi ukazovala svou cedulku s nápisem ÚČASTNÍK OLYMPIJSKÝCH HER s pěti kruhy. „Vy jste měli olympiádu maličká? A v čem jsi prosím tě soutěžila?“ zeptal jsem se. „Hajííí“ odpověděla s uculením a já pochopil, že večerní usínání v půl desáté a vstávání v pět bylo vlastně tréninkem na vrchol sezóny. Snad to zacinkalo.       

Autor: Petr Vurbs | úterý 18.2.2014 22:31 | karma článku: 14,09 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Prodám rodinný dům
Prodám rodinný dům

Masarykova, Němčice nad Hanou, okres Prostějov
2 700 000 Kč

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik